Stijging beleidsdekkingsgraad momenteel tot stilstand gekomen

De beleidsdekkingsgraad was eind juni 102,6%. Deze beleidsdekkingsgraad was gelijk aan die van eind mei. Na een periode van stijgende beleidsdekkingsgraden is de beleidsdekkingsgraad de afgelopen maand niet verder gestegen. De beleidsdekkingsgraad bepaalt of we uw pensioen kunnen verhogen of – in het uiterste geval – moeten verlagen. Hoe dat werkt, leest u op de pagina ‘Financiële positie en beleidsdekkingsgraad’.
Gevaar van het verlagen van uw pensioen blijft aanwezig
We houden de ontwikkeling van de beleidsdekkingsgraad goed in de gaten. Want de situatie blijft zorgelijk. Het gevaar van verlaging van de pensioenen is de komende jaren zeker nog niet geweken.
Uit het aangepaste herstelplan blijkt dat we voorlopig voldoende herstelkracht hebben om de pensioenen niet te hoeven verlagen. Maar het herstelplan is opgesteld aan de hand van aannames voor de verwachte ontwikkeling van de rente en het rendement op onze beleggingen.
Onze financieel adviseur heeft het herstel met andere aannames berekend. Hij verwacht dat het resultaat op onze beleggingen de komende jaren lager zal zijn dan waarvan we in het herstelplan zijn uitgegaan. Hierdoor verloopt het herstel in deze berekeningen langzamer dan het herstelplan laat zien. Door het langzamere herstel neemt de kans op een verlaging van de pensioenen toe. Meer weten? Lees het herstelplan hier.
De afgelopen jaren konden we de pensioenen niet verhogen. De verwachting is dat we ook de komende jaren de pensioenen niet kunnen verhogen. Onze aandacht is op dit moment echter gericht op 2021. We hebben namelijk tot 1 januari 2021 de tijd om te herstellen tot de minimale beleidsdekkingsgraad van 104,4%. Als dat niet lukt, moeten we de pensioenen in 2021 verlagen. Een eerdere verlaging is ook mogelijk als het herstel tussentijds tegenvalt.