Wetsvoorstel AOW-leeftijd naar Tweede Kamer

Op maandag 17 november heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd om de AOW-leeftijd versneld te verhogen. Het voorstel is de AOW-leeftijd in 2018 al op 66 jaar te zetten en in 2021 op 67 jaar.
Sinds begin 2013 krijgen Nederlanders de AOW al niet meer op hun 65ste, maar gaat de AOW-leeftijd in stapjes omhoog. Volgens de huidige wet gaat de AOW-leeftijd in 2019 omhoog naar 66 jaar en in 2023 naar 67 jaar. De minister wil dit nu dus versnellen.
Afspraak uit regeerakkoord
De versnelde verhoging van de AOW-leeftijd is geen verrassing, het voorstel was al aangekondigd in het regeerakkoord. Het wetsvoorstel dat nu bij de Tweede Kamer ligt is een uitwerking van de in het regeerakkoord gemaakte afspraak dat de AOW-leeftijd vanaf 2016 versneld wordt verhoogd. Het kabinet vindt een snellere verhoging van de AOW-leeftijd nodig omdat mensen steeds ouder worden en dus ook langer een AOW-uitkering nodig hebben. Door de economisch crisis zijn de overheidsvoorzieningen bovendien moeilijker te betalen.
Koppeling aan levensverwachting
Vanaf 2022 wordt jaarlijks bekeken of de AOW-leeftijd verder omhoog moet. Daarbij wordt gekeken naar de gemiddelde levensverwachting.
Overbruggingsregeling
Ook wordt in het wetsvoorstel een overbruggingsregeling aangekondigd voor mensen die per 1 januari 2013 al een VUT-uitkering of prepensioen ontvangen en zich daardoor niet hebben kunnen voorbereiden op de versnelde AOW-leeftijdsverhoging.
Wanneer krijgt u AOW?
Wilt u weten vanaf wanneer u AOW krijgt volgens de huidige wetgeving? Bekijk dan de AOW-calculator.