Het Bakkers Pensioenfonds levert aangepast herstelplan in bij DNB
Pensioenfondsen hebben één belangrijke taak: zorgen dat iedereen het pensioen krijgt waarop hij of zij aanspraak kan maken. Dat valt niet altijd mee. Want hoe lager de rente is, hoe meer geld we daarvoor nodig hebben. Om te weten of wij genoeg geld hebben voor alle pensioenen, kijken wij naar onze beleidsdekkingsgraad.
Als onze beleidsdekkingsgraad te laag is, moeten wij bij De Nederlandsche Bank (DNB) een herstelplan indienen. Onze beleidsdekkingsgraad moet 114,9% zijn. Dan hebben wij voldoende geld voor alle pensioenen en ook genoeg reserves: extra geld om financiële tegenvallers te kunnen opvangen. Onze beleidsdekkingsgraad is al enige tijd lager dan 114,9%. Daarom moesten wij de afgelopen jaren een herstelplan opstellen.
We kijken ieder jaar of onze beleidsdekkingsgraad aansluit bij dit herstelplan. En of we op basis daarvan het plan moeten aanpassen. Begin 2021 hebben we ons herstelplan aangepast en opnieuw bij DNB ingediend.
Risico op verlagen van pensioenen blijft
In ons vorig herstelplan verwachtten wij dat onze beleidsdekkingsgraad op 31 december 2020 96,6% zou zijn. Dit hebben we niet gehaald. Onze beleidsdekkingsgraad was toen 88,5%.
In ons aangepaste herstelplan beschrijven wij hoe de beleidsdekkingsgraad in de komende jaren kan stijgen.
Wij berekenen hierin dat onze beleidsdekkingsgraad op 31 december 2029 116,1% is. Dat is boven de vereiste beleidsdekkingsgraad van 114,6%. Dit betekent dat het pensioenfonds dan weer voldoende geld heeft. Voldoende geld om alle pensioenen te betalen en gedeeltelijk te verhogen. En ook om toekomstige tegenvallers op te vangen.
Herstel verloopt mogelijk anders
Bij de berekening van dit herstel is rekening gehouden met onzekere toekomstige rendementen. Dit betekent dat het herstel mogelijk anders gaat dan nu is berekend in het herstelplan. In dat geval is de ontwikkeling van de beleidsdekkingsgraad anders. En dat kan weer gevolgen hebben voor de pensioenen en de premies.
Wat is een herstelplan?
Het herstelplan is een cijferoverzicht op 1 pagina en een vragenlijst die ingediend moeten worden bij DNB. In het herstelplan geven wij aan hoe snel wij verwachten dat de beleidsdekkingsgraad weer hoog genoeg is. Met andere woorden: wanneer denken wij weer helemaal hersteld te zijn?
Wanneer moeten we een herstelplan opstellen?
Onze beleidsdekkingsgraad moet ten minste 114,6% zijn. Is onze beleidsdekkingsgraad over een langere periode lager dan 114,6%? Dan moeten wij bij DNB een herstelplan indienen.
Hoe verwachten wij dat we voldoende reserves krijgen?
Onze beleidsdekkingsgraad moet omhoog. Als de beleidsdekkingsgraad weer hoog genoeg is, hebben wij voldoende reserves. Wij hebben die reserves nodig om financiële tegenvallers op te vangen.
Er zijn twee dingen die veel invloed hebben op onze beleidsdekkingsgraad: de rentestand en het rendement op onze beleggingen. Hieronder leggen we dat verder uit:
1. Rentestand
De rentestand heeft veel invloed op de beleidsdekkingsgraad van pensioenfondsen. Als de rente stijgt, gaan onze verplichtingen omlaag. En lagere verplichtingen betekenen een hogere beleidsdekkingsgraad.
Niemand weet zeker of de rente de komende jaren gaat dalen of stijgen. DNB wil voorkomen dat pensioenfondsen de ontwikkeling van de rente te optimistisch inschatten. Daarom heeft DNB voorgeschreven dat pensioenfondsen in hun herstelplan geen rekening mogen houden met de positieve effecten van een stijgende rente. En dus draagt de rente in het herstelplan niet bij aan het herstel van de financiële situatie van ons pensioenfonds.
2. Rendement op onze beleggingen
Door de lage rente hebben we steeds meer geld nodig voor uw pensioen. Gelukkig komt er bij het pensioenfonds veel geld binnen in de vorm van de pensioenpremies. Deze pensioenpremies worden door werkgevers en hun werknemers aan het pensioenfonds betaald.
Met een groot deel van die premies beleggen wij. Die beleggingen leveren geld op. Dat noemen we rendement. In het herstelplan gaan we ervan uit dat de komende tien jaar het rendement op onze beleggingen gemiddeld ongeveer 2,9% per jaar zal zijn.
Nuance
Het herstelplan is opgesteld aan de hand van aannames voor de verwachte ontwikkeling van de rente en het rendement. Deze aannames zijn deels voorgeschreven door DNB. In de afgelopen periode hebben wij onze adviseur economische berekeningen laten maken. Onze adviseur heeft daarbij onder andere gekeken naar de door hem verwachte ontwikkeling van het rendement. Hij schat de verwachte ontwikkeling van het rendement lager in dan waarvan we in het herstelplan uit zijn gegaan. Hierdoor verloopt het herstel in deze berekeningen langzamer dan in het herstelplan is weergegeven. Door het langzamere herstel neemt de kans op een verlaging van de pensioenen toe.
Onze beleidsdekkingsgraad moet de komende jaren stijgen naar 114,6%. Maar uiterlijk op 31 december 2021 moet - op grond van de huidige wetgeving - onze beleidsdekkingsgraad 104,2% zijn. De verwachting volgens het herstelplan is dat onze beleidsdekkingsgraad eind 2021 93,7% is. Dat is dus te laag. Als onze beleidsdekkingsgraad op 31 december 2021 lager is dan 104,2%, moeten we - op grond van de huidige wetgeving - de pensioenen op 1 januari 2022 verlagen. De afgelopen twee jaar heeft de minister de grens tijdelijk lager gelegd. Hierdoor hoefden we de pensioenen niet te verlagen. Dit gebeurt mogelijk ook voor 2021.
We houden u maandelijks op de hoogte van de ontwikkeling van de beleidsdekkingsgraad. Dat doen we via de website. Maar ook via ons digitaal pensioennieuws. Wilt u dit ontvangen, laat dan uw e-mailadres achter op uw persoonlijke pagina.