Overslaan en naar inhoud gaan

Pensioenen gaan niet omhoog in 2022


Onze financiële situatie is in oktober opnieuw verbeterd. Maar dat is niet genoeg om de pensioenen vanaf 1 januari 2022 te indexeren. Dat betekent dat de pensioenen niet meestijgen met de prijzen. Wel staan we er een stuk beter voor dan vorig jaar. De kans dat we de pensioenen in 2022 moeten verlagen, is daarom heel klein geworden. 

Beleidsdekkingsgraad blijft stijgen

In oktober was onze beleidsdekkingsgraad 96,6%. In januari 2021 stonden we nog op 88,5%. En we verwachten dat de beleidsdekkingsgraad nog wat verder stijgt. De verbetering van onze financiële situatie komt vooral door de stijging van de rente. Maar ook onze beleggingen doen het goed. 

Wat betekent dit voor de pensioenen?

De kans dat we de pensioenen moeten verlagen wordt steeds kleiner. Toch is onze financiële situatie nog niet goed. Omdat onze beleidsdekkingsgraad lager is dan 100% mogen we niet meewerken aan waardeoverdracht. Ook kunnen we de pensioenen in 2022 niet verhogen met een toeslag. Dit mag pas bij een beleidsdekkingsgraad van 110% of hoger.  

De regels gaan misschien versoepelen

Het indexeren van de pensioenen in 2022 is op dit moment in het nieuws. Want het kabinet gaat de regels misschien versoepelen. Verhogen zou dan al mogelijk zijn bij een beleidsdekkingsgraad van 105%. Of dat doorgaat en per wanneer, is nog niet zeker. Maar ook dan kunnen wij de pensioenen nog niet verhogen in 2022. 

Verwachting: in 2029 weer financieel gezond

Het zal nog een tijd duren voordat we financieel weer helemaal ‘gezond’ zijn. Onze beleidsdekkingsgraad moet dan 116% of hoger zijn. We verwachten dat dit pas in 2029 zal zijn. Dat staat in ons herstelplan

Verlagen pensioenen blijft mogelijk

Omdat onze financiële situatie nog niet goed genoeg is, blijft de kans bestaan dat we de pensioenen moeten verlagen. Wij doen natuurlijk ons best om dat te voorkomen. Of verlagen nodig is, bepalen we met de dekkingsgraad van eind december. Maar we verwachten niet dat verlagen nodig is in 2022.  

Blijf op de hoogte

Ons bestuur houdt de ontwikkelingen goed in de gaten. Via de pagina Onze financiële situatie blijft u op de hoogte.