Overslaan en naar inhoud gaan

Overlijden

U wilt weten wat er voor uw partner en kinderen is geregeld als u overlijdt. Als u overlijdt, krijgen uw partner en kinderen een nabestaandenpensioen. Dit noemen we ook wel partnerpensioen en wezenpensioen.

Als u overlijdt, krijgen uw partner en kinderen nabestaandenpensioen

 • Uw partner krijgt nabestaandenpensioen zolang hij of zij leeft. Dit noemen we ook wel partnerpensioen.
 • Uw kinderen krijgen nabestaandenpensioen tot ze 18 jaar oud zijn. Of tot ze 27 jaar oud zijn, zolang ze een opleiding volgen. Dit noemen we ook wel wezenpensioen.

3 veelgestelde vragen over nabestaandenpensioen

 1. Hoeveel geld krijgen mijn partner en kinderen als ik overlijd?
  Bekijk hoeveel geld uw partner en kinderen krijgen als u overlijdt op Mijnpensioenoverzicht.
   
 2. Wat moeten mijn partner en kinderen regelen als ik overlijd?
  Uw partner en kinderen moeten zelf nabestaandenpensioen aanvragen als u overlijdt. Ze krijgen enkele dagen na uw overlijden een brief met een aanvraagformulier van ons.
   
 3. Wanneer krijgen mijn partner en kinderen de eerste betaling?
  Ze krijgen de betaling rond de 25ste van iedere maand. Omdat we 1 keer per maand betalen kan de eerste betaling enkele weken na de aanvraag zijn.

Wat gebeurt er rond overlijden

We regelen zo snel mogelijk een uitkering voor uw partner en kinderen.

Vóór overlijden: bekijk bedrag nabestaandenpensioen

Bekijk hoeveel geld uw partner en kinderen krijgen als u overlijdt op Mijnpensioenoverzicht. U hoeft uw partner en kinderen niet bij ons aan te melden.

Overlijden in Nederland: nabestaanden hoeven niets door te geven

Als u in Nederland woont en overlijdt, hoeven uw nabestaanden dat niet door te geven. We krijgen automatisch bericht van uw gemeente. Als u in het buitenland woont en overlijdt, moeten uw nabestaanden dat wel doorgeven.

Aanvragen nabestaandenpensioen: een paar gegevens invullen

Binnen 6 dagen na uw overlijden krijgen uw partner en kinderen een brief met een aanvraagformulier van ons. Daarin staat hoeveel geld ze krijgen. Ze hoeven maar een paar gegevens in te vullen om het nabestaandenpensioen aan te vragen.

Toekenning: duidelijkheid over betaling

Binnen 5 werkdagen nadat uw partner en kinderen het aanvraagformulier hebben teruggestuurd, krijgen ze een brief van ons. Daarin staat wanneer ze de eerste betaling krijgen.

Eerste betaling nabestaandenpensioen

Uw partner en kinderen krijgen de betaling rond de 25ste van iedere maand. Omdat we 1 keer per maand betalen kan de eerste betaling enkele weken na de aanvraag zijn.