Scheiden
Uit elkaar? Dat heeft gevolgen voor uw pensioen
Gaat u scheiden? Of eindigt uw geregistreerd partnerschap? Dan heeft dit gevolgen voor uw pensioen. De wet is namelijk heel duidelijk. Als uw huwelijk (of geregistreerd partnerschap) stopt, heeft uw ex-partner recht op de helft van het pensioen dat u tijdens dit huwelijk opbouwde. Maar volgens de wet mag u ook andere afspraken maken met uw ex-partner. U en uw ex-partner bepalen samen wat er met het pensioen gebeurt.
Volg de volgende 3 stappen:
Stap 1: Bespreek samen met uw (ex) partner wat u gaat doen
U heeft hierbij de volgende mogelijkheden:
- U maakt gebruik van de standaardverdeling (‘verevening’)
- Uw ex-partner krijgt de helft van het ouderdomspensioen dat u tijdens het huwelijk heeft opgebouwd. Uw ex-partner krijgt dit deel vanaf de datum dat uw pensioen ingaat, zolang u leeft
- Uw ex-partner ontvangt het hele partnerpensioen dat u tot het einde van het huwelijk heeft opgebouwd. Uw ex-partner krijgt dit deel na uw overlijden.
- U kiest voor een andere verdeling
U maakt samen met uw partner een andere verdeling van het ouderdomspensioen. Bijvoorbeeld de ene partner 40% en de andere partner 60%. - U kiest ervoor om uw pensioen niet te delen
Deze keuze kunt u samen maken wanneer u en uw partner ongeveer evenveel pensioen hebben opgebouwd. Uw ex-partner krijgt dan niets van uw opgebouwde pensioen.
Stap 2: Leg de gemaakte afspraken vast
De afspraken die u maakt met uw ex-partner legt u vast in een echtscheidingsconvenant. Dit doet u bij een notaris. Hoewel het bij een standaardverdeling niet verplicht is adviseren wij u dit wel te doen. Zo weet u precies welke afspraken u heeft gemaakt.
Stap 3: Geef de gemaakte afspraken aan ons door
Dit doet u binnen 2 jaar na de scheiding. Kiest u voor verevening? Dan komt de betaling van het verevend ouderdomspensioen bij het pensioenfonds te liggen. De keuze voor verevening geeft u door via het formulier ‘Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding’. In alle andere gevallen stuurt u ons het echtscheidingsconvenant. Wij sturen u een bevestiging zodra wij uw keuze hebben ontvangen.
Geeft u niet binnen twee jaar een keuze aan ons door?
Dan vervalt voor degene die het pensioen niet zelf heeft opgebouwd het recht op uitbetaling door het pensioenfonds. De ex-partner die het pensioen heeft opgebouwd, moet dan aan de ander zijn of haar deel uitbetalen.
Meld een scheiding op tijd
Meld uw scheiding op tijd. Uiterlijk binnen twee jaar nadat u uit elkaar bent gegaan. Een echtscheiding is definitief als deze in de registers van de burgerlijke stand vaststaat. De datum waarop de echtscheiding definitief is, is van belang voor de verdeling van de pensioenrechten.
Bijzonder partnerpensioen bij samenwonen
Woonde u samen en had u een samenlevingscontract? En gaat u uit elkaar? Dan heeft uw ex-partner recht op partnerpensioen. We noemen dit bijzonder partnerpensioen. Is er een nieuwe partner? Dan verminderen we het partnerpensioen van deze partner met het bijzonder partnerpensioen. Bij een notarieel samenlevingscontract moet u aan het pensioenfonds een verklaring geven. Beide partijen moeten dit ondertekenen. De handtekeningen moeten door een notaris gewaarmerkt zijn. In de verklaring moet vermeld staan op welke datum de relatie stopte. Op de pagina 'Partner- en wezenpensioen' leest u meer over partnerpensioen.
Afmelden partner
Het opheffen van een huwelijk of partnerregistratie krijgt het pensioenfonds automatisch door via de gemeente. Woont u samen met een samenlevingscontract? Of woont u buiten Nederland? Dan moet u uw partner schriftelijk afmelden bij het pensioenfonds. Het adres vindt u bij 'Contact'.