Overslaan en naar inhoud gaan

Dit verandert

U wilt weten wat er verandert in het nieuwe pensioenstelsel. In het nieuwe stelsel is uw pensioen directer gekoppeld aan de economie. De hoogte van uw pensioen is daardoor onzekerder. Maar uw pensioen kan dan wel eerder meegroeien met de stijging van de prijzen.

Inzicht in hoeveel pensioen u ongeveer kunt verwachten

We laten zien hoeveel premie u en uw werkgever inleggen en welk pensioen u ongeveer kunt verwachten.

Uw pensioen beweegt mee met de economie

Het pensioenkapitaal dat u opbouwt beweegt straks sneller mee met de economie. Het gaat omlaag als het economisch minder gaat en omhoog als het economisch goed gaat:

  • Hoe jonger u bent, hoe meer uw pensioenkapitaal gaat schommelen. We nemen dan namelijk meer risico met beleggen. Want u heeft ook meer tijd om pensioenkapitaal op te bouwen.
  • Als u ouder wordt, nemen we steeds minder risico. Bent u met pensioen, dan schommelt uw pensioen zo min mogelijk. Maar uw pensioen kan elk jaar wel een beetje veranderen.

Ieder jaar een inschatting van uw pensioen

Iedereen ziet straks het bedrag dat voor zijn of haar pensioen beschikbaar is: de pensioenpot. We maken ieder jaar een inschatting van het pensioen dat u later kunt verwachten. En we geven ook een inschatting van uw pensioen als het meezit met de economie, of als het tegenzit.

Eenmalig bedrag op uw pensioendatum opnemen

U kunt straks op uw pensioendatum in één keer maximaal 10% van uw ouderdomspensioen opnemen. Bijvoorbeeld voor het afbetalen van uw hypotheek, een verbouwing of een wereldreis.

Partnerpensioen maximaal 50% van uw salaris

Er komt één overkoepelende regeling voor partnerpensioen. In het kort: overlijdt u voor uw pensioendatum? Dan krijgt uw partner maximaal 50% van uw salaris. Overlijdt u na uw pensioendatum, dan hangt de hoogte van het partnerpensioen af van het pensioenkapitaal dat u heeft opgebouwd.

Benieuwd wanneer het nieuwe pensioenstelsel klaar is? Bekijk de planning van het pensioenstelsel.