Overslaan en naar inhoud gaan

Dit verandert

U wilt weten wat er verandert in het nieuwe pensioenstelsel. In het nieuwe stelsel is uw pensioen directer gekoppeld aan de economie. De hoogte van uw pensioen is daardoor onzekerder. Maar uw pensioen kan dan wel eerder meegroeien met de stijging van de prijzen.

Inzicht in hoeveel pensioen u ongeveer kunt verwachten

We laten zien hoeveel premie u en uw werkgever inleggen en welk pensioen u ongeveer kunt verwachten. Met uw ingelegde premies bouwt u straks geen pensioen op, maar een kapitaal. Dat kapitaal beheren en beleggen wij voor u. Dit kapitaal is uw pensioenpot. Als u met pensioen gaat, koopt u hiermee een pensioenuitkering bij ons aan.

Uw pensioen beweegt mee met de economie

Het pensioenkapitaal dat u opbouwt beweegt straks sneller mee met de economie. Het gaat omlaag als het economisch minder gaat en omhoog als het economisch goed gaat:

  • Hoe jonger u bent, hoe meer uw pensioenkapitaal gaat schommelen. We nemen dan namelijk meer risico met beleggen, omdat dit meer kan opleveren. Want u heeft ook meer tijd om kapitaal op te bouwen en een tegenvallend rendement weer goed te maken.
  • Als u ouder wordt, nemen we steeds minder risico. Bent u met pensioen, dan schommelt uw pensioen zo min mogelijk. Maar uw pensioen kan elk jaar nog wel een beetje veranderen.

Ieder jaar een inschatting van uw pensioen

U ziet straks dus het bedrag dat voor uw pensioen beschikbaar is: uw pensioenkapitaal. We maken ieder jaar een inschatting van het bedrag dat u later kunt verwachten. En we geven ook een inschatting van uw pensioenkapitaal als het meezit met de economie, of als het tegenzit.

Eenmalig bedrag op uw pensioendatum opnemen

Naar verwachting kunt u vanaf 1 juli 2023 op uw pensioendatum in één keer maximaal 10% van uw ouderdomspensioen opnemen. Als de nieuwe regeling er eenmaal is, wordt dit maximaal 10% van uw pensioenkapitaal. Bijvoorbeeld voor het afbetalen van uw hypotheek, een verbouwing of een wereldreis.

Partnerpensioen maximaal 50% van uw salaris

Er komt één overkoepelende regeling voor partnerpensioen. Deze regeling wordt nog uitgewerkt. Maar hij gaat er waarschijnlijk als volgt uitzien:

  • Overlijdt u voor uw pensioendatum? Dan krijgt uw partner maximaal 50% van uw salaris. Deze uitkering is levenslang en onafhankelijk van de hoogte van uw pensioenkapitaal.
  • Overlijdt u na uw pensioendatum, dan hangt de hoogte van het partnerpensioen af van de hoogte van uw pensioenkapitaal.

Benieuwd wanneer het nieuwe pensioenstelsel klaar is? Bekijk de planning van het pensioenstelsel.