Overslaan en naar inhoud gaan

De nieuwe pensioenregels: dit verandert

Nu heeft u een regeling met afspraken over de hoogte van uw pensioen. Door de nieuwe regels wordt de hoogte van uw pensioen minder zeker dan nu. Maar uw pensioen kan wel sneller omhoog als het goed gaat met de economie. 

Pensioen met afspraken over inleg 

De meeste werknemers in Nederland hebben een pensioenregeling waarbij afspraken zijn gemaakt over de hoogte van de pensioenen. De verwachting hierover kan nu niet altijd worden waargemaakt. In het nieuwe pensioen spreken we af hoeveel geld u en uw werkgever inleggen voor uw pensioen. Dit pensioen heet een premieregeling. 

U bouwt een pensioenpot op

U bouwt bij een premieregeling een pensioenpot op. Iedere maand groeit de pensioenpot door de inleg die u en uw werkgever betalen. Uit de pensioenpot betalen we later maandelijks uw pensioen. Er is vooraf geen belofte over de hoogte van uw pensioen. Wel kunt u beter zien hoeveel geld u en werkgever inleggen en hoe dit bedrag groeit.

Ieder jaar een inschatting van uw pensioen

Iedereen ziet straks het bedrag dat voor zijn of haar pensioen beschikbaar is: de pensioenpot. We maken ieder jaar een inschatting van het pensioen dat u later kunt verwachten als het goed gaat met de economie. Maar ook als het minder goed gaat.

Uw pensioen beweegt mee

Als het goed gaat met de economie, dan kan uw pensioen straks sneller omhoog. Maar uw pensioen kan ook omlaaggaan als het economisch slechter gaat. Uw pensioen beweegt dus mee: 

  • Hoe jonger u bent, hoe meer uw pensioenpot gaat meebewegen. Dat is niet erg, want u hebt ook meer tijd om een pensioenpot op te bouwen. 
  • Ben u met pensioen, dan beweegt uw pensioen zo min mogelijk mee. Maar uw pensioen kan elk jaar wel een beetje veranderen.

Het is de verwachting dat de pensioenen vaker en eerder omhooggaan dan nu.  

Er is een reserve om uw pensioenpot aan te vullen

U en uw werkgever leggen geld in voor uw pensioenpot. Een deel van de inleg bewaren we als reserve. We vullen uw pensioenpot aan uit de reserve als het economisch minder goed gaat. Uw pensioen gaat hierdoor minder snel omlaag.

Uw pensioenpot kan niet leegraken

Als u met pensioen bent, betalen we uit uw pensioenpot maandelijks uw pensioen. Die pensioenpot kan niet leegraken. U krijgt altijd pensioen, hoe oud u ook wordt. Wordt u ouder dan verwacht, dan vullen we uw pensioenpot aan. Het geld komt van de mensen die eerder overlijden dan verwacht. 

Partnerpensioen vast percentage van uw salaris

Als u overlijdt, krijgen uw partner en kinderen een nabestaandenpensioen. De regels voor het nabestaandenpensioen zijn straks voor iedereen hetzelfde. Daardoor is duidelijker waar uw partner en kinderen op kunnen rekenen.   

In het kort:

  • Overlijdt u voordat u uw pensioen laat ingaan? Dan krijgt uw partner een vast percentage van uw inkomen. 
  • Overlijdt u als u met pensioen bent? Dan hangt de hoogte van het partnerpensioen af van de pensioenpot die u hebt opgebouwd.

Benieuwd wanneer de nieuwe regels klaar zijn? Bekijk de planning van het nieuwe pensioen.