Overslaan en naar inhoud gaan

Premieverlaging voor de excedentregeling


Wij hebben op verzoek van meerdere werkgevers onderzocht of de premie voor de excedentregeling lager kon. En dat kon per 1 januari 2022. Daarmee is het meteen aantrekkelijker voor u en uw werknemers om deel te nemen aan de excedentregeling. Neemt uw bedrijf al deel? Dan gaan uw kosten dus omlaag in 2022.

Wat is de excedentregeling?

Uw werknemers bouwen standaard pensioen op tot een maximumsalaris (€ 58.200 in 2022). Voor werknemers die meer verdienen kan de excedentregeling interessant zijn. Hiermee bouwen zij ook pensioen op boven het maximumsalaris van € 58.200. Pensioen opbouwen in de excedentregeling kan tot een salaris van maximaal € 114.866 in 2022. 

De premie is verlaagd

De premie die u betaalt in de excedentregeling is afhankelijk van de leeftijd van de werknemer. Dat geldt dus ook voor de premiedaling. De excedentpremies voor 2022 vindt u bij de rekencijfers.  

Waarom kon de premie omlaag?

Meerdere werkgevers vonden de premie van de excedentregeling te hoog geworden. Daarom hebben we kritisch gekeken of er ruimte was om de premie te verlagen. En die ruimte vonden we. We gebruiken nu een andere manier om de zogenaamde solvabiliteitsopslag te berekenen. Als werkgever betaalt u de werkelijke kosten voor de pensioenopbouw in deze extra regeling, plus een opslag voor de solvabiliteit. De solvabiliteitsopslag is nu lager en daardoor is ook de premie lager.

Opbouw willen we niet verlagen

Er was nog een andere mogelijkheid om de premie te verlagen. Maar dan hadden we de opbouw in de excedentregeling moeten verlagen. Bijvoorbeeld door het opbouwpercentage in de excedentregeling (1,875%) gelijk te maken aan de opbouw in de basisregeling (1,30%). Maar we hebben ervoor gekozen om dat niet te doen. Dit kan namelijk alleen met instemming van de werkgevers- en werknemersorganisaties. Bovendien zouden de werknemers er dan op achteruit gaan. Dat wilden we niet. 

Meer informatie over de excedentregeling

Hebt u interesse in de excedentregeling? Neem dan contact op, of vraag direct een vrijblijvende offerte op. Meer informatie vindt u op onze pagina over de excedentregeling