Overslaan en naar inhoud gaan

Uw pensioen gaat niet omlaag in 2022


In 2022 verlagen wij uw (opgebouwde) pensioen niet. Dat heeft het Bakkers Pensioenfonds besloten. Wij maken gebruik van een vrijstellingsregeling van de overheid. We hoeven daardoor de pensioenen niet te verlagen als onze actuele dekkingsgraad eind 2021 90% of hoger was. 

Dekkingsgraad laat zien hoe het financieel gaat

De dekkingsgraad laat zien hoe het financieel met een pensioenfonds gaat. Pensioenfondsen moeten de pensioenen verlagen als hun beleidsdekkingsgraad langer dan 5 jaar lager is dan 104,2%. Dat staat in de wet. Maar door de lage rente van de afgelopen jaren hebben veel pensioenfondsen het moeilijk. Daarom biedt de overheid een tijdelijke vrijstellingsregeling. 

Wat is deze vrijstellingsregeling?

De vrijstellingsregeling kijkt naar de actuele dekkingsgraad van een pensioenfonds. Als deze aan het eind van het jaar 90% of hoger is, dan is verlagen van de pensioenen niet nodig. Onze actuele dekkingsgraad was eind december 2021 103%. Daarom mogen we gebruikmaken van de vrijstellingsregeling. En hoeven we uw pensioen in 2022 dus niet te verlagen.

Waarom maken wij gebruik van de vrijstelling?

Het verlagen van de pensioenen doen we niet graag. Want de mensen die al met pensioen zijn, merken dit direct in hun portemonnee. En de mensen die nog met pensioen gaan, hebben dan minder pensioen straks. 

Verlagen kan later nog steeds nodig zijn

De vrijstelling geldt alleen voor het jaar 2022. Als onze financiële positie niet verbetert, kan verlagen later alsnog nodig zijn. De verlaging zal dan groter zijn dan als we nu ook al een verlaging hadden doorgevoerd. In dat geval stellen we de gevolgen dus eigenlijk uit. Maar dat risico nemen we. Er is namelijk ook een kans dat onze financiële positie verder verbetert. En dan hoeven we uw pensioen niet te verlagen. 

Verdere stijging beleidsdekkingsgraad blijft nodig

Het liefst willen wij uw pensioen natuurlijk verhogen. Hiervoor moet onze beleidsdekkingsgraad nog verder stijgen. Pas als deze 105% of hoger is, mogen wij uw pensioen (gedeeltelijk) verhogen. In 2022 zit dat er (waarschijnlijk) nog niet in, maar in 2023 misschien wel.

Inzicht in uw pensioen?

Log in en bekijk uw pensioen op onze website. Wilt u ook weten wat u buiten de bakkersbranche aan pensioen hebt staan? Kijk dan op www.mijnpensioenoverzicht.nl.