Overslaan en naar inhoud gaan

We verhogen de pensioenen met 1%

Gepubliceerd op:

Bakkers Pensioenfonds verhoogt de pensioenen voor iedereen die bij ons pensioen krijgt, opbouwt of heeft opgebouwd. Dat doen we vanaf 1 januari 2023 met 1%.

Waarom we nu verhogen

Elk jaar kijken we of we de pensioenen kunnen verhogen. De afgelopen jaren kon dat niet. Of we de pensioenen mogen verhogen, hangt bijvoorbeeld af van onze dekkingsgraad. Die geeft aan of we nu en in de toekomst de pensioenen kunnen blijven betalen. Onze dekkingsgraad is dit jaar hoog genoeg. En de overheid heeft de regels versoepeld. Daarom kunnen we nu de pensioenen verhogen. 

Verhoging lager dan prijsstijging

De afgelopen jaren hebben we de prijsstijgingen niet kunnen bijhouden. Ook nu verhogen we met minder dan de prijsstijging en minder dan sommige andere pensioenfondsen. Dat heeft verschillende redenen. Zo is elke pensioenregeling net even anders. En verschillen pensioenfondsen ook als het gaat om hun vermogen en hoe ze dit beleggen.

De afgelopen 5 jaar hadden we gemiddeld 6,2% rendement op onze beleggingen. Omdat de pensioenregels strenger waren konden we niet eerder de pensioenen verhogen.

Geld voor de overgang naar nieuw pensioenstelsel

We krijgen in Nederland een nieuw pensioenstelsel. U leest er meer over op de pagina Nieuw pensioenstelsel. Voor de overgang naar dit nieuwe pensioenstelsel is het belangrijk dat we voldoende geld hebben. Anders moeten we de pensioenen misschien verlagen. Dat heeft te maken met de nieuwe pensioenregels. We willen voorkomen dat we de pensioenen moeten verlagen. Het bestuur vindt het daarom verantwoord om nu de pensioenen met 1% te verhogen.

Gevolgen per leeftijd

Bij al onze besluiten kijken we naar de gevolgen voor alle deelnemers. Is het besluit eerlijk voor iedereen? Dat hebben we nu ook gedaan. Want de gevolgen van deze verhoging verschillen per leeftijd.